Колкото по-голям става ученикът, толкова домашните са повече и по-сложни.

...
 Колкото по-голям става ученикът, толкова домашните са повече и по-сложни.
Коментари Харесай

Как да мотивираме детето да подготвя домашните си с желание

 Колкото  по-голям става ученикът, толкоз домашните са повече и по-сложни. Според специалисти по обучение, от първия до последния клас в гимназията, условията непрестанно нарастват. И всеки час, прекаран в учебно заведение, постанова 3 часа спомагателна работа у дома. Ето няколко метода да облекчите това.

1. След учебно заведение оставете детето да се разтовари и отпусне

 В една или друга степен детето има потребност да се отпусне и разтовари – най-малко за 30 минути, а още по-добре да му дадем час и половина. Защото през целия ден е следвало някакви правила и в продължение на 5-6 часа се е подчинявало на режим, сдържало е своите импулси и е следило за държанието си. Така че, преди да седне да прави домашни, му дайте време да изпусне парата. За интровертните деца това значи да им дадете време да останат със себе си и да си почиват, а за екстровертните – някаква интензивност по техен избор.

2. Осигурете му работен ъгъл

 Дори на вас да ви се коства, че масата в хола е просторна и ще е идеално място за подготовка на домашните, се откажете  от тази концепция. Тя наложително ще разсейва детето. Организирайте за ученика ъгъл, в който той да има лично бюро и стол. Нека самичък си подреди нужните принадлежности – тетрадки за упражнение, моливи... Там електронните игри нямат място. Понякога даже близостта на прозорец е нежелателна, тъй като разсейва. Дайте независимост на ученика самичък да подреди този ъгъл в къщата, с цел да се усеща стопанин на мястото и поканен да го употребява.

3. Създайте табиет

 В началото, когато детето седне да прави домашните си, го попитайте какво има да работи по всеки предмет. Определете какво би трябвало да се свърши незабавно, а какво търпи да бъде оставено за по-късно. Този табиет ще е от изгода за по-късно, когато домашните станат повече и по-трудни. И, когато отидат в гимназията, децата към този момент ще са научени да възнамеряват отговорностите си и то надалеч напред.

Обсъдете, какво би трябвало да се прави, при положение на усложнения и по кое време детето може да ви помоли за помощ. Ако работата е доста, обмислете и отмора сред дилемите. Когато завърши с домашните, проверете програмата за идващия ден, с цел да подредите чантата с всичко належащо още от вечерта. И дано ученикът да я постави на несъмнено място, за да е подготвена.

4. Бъдете непрекъснати и поредни

 Определете час, в който домашните се вършат, и дано детето го съблюдава. Естествено, че той може да се трансформира според от отговорностите денем. Нарисувайте нещо като прегледен календар за отговорностите през седмицата и писането на домашни през почивните дни. Добре е да предвидите време в неделя за подготовка на понеделника.

5. Оказвайте поддръжка и помощ

 Като познавате добре своето дете, вие най-добре може да влияете върху подготовката му у дома. Ако то запомня по-добре, до момента в който слуша, повторете какво би трябвало да свърши. Ако образната му памет е по-силна, напишете или онагледете дилемите. Има деца, които по-добре помнят, като жестикулират и включват цялото си тяло в работа. Например – смятайки до пет, те свиват пръстчетата на ръката и броят.

И още нещо.

 Мотивацията е ключ към триумфа. Направете почивките сред работата занимателни с вкусна закуска, танци, игри. Смешките са най-бързият метод детето да се освободи от напрежението, и то доста ги обича. И колкото са по-глупави, толкоз повече им се радва.

Как да го насърчим

 Похвалите и позитивните оценки в действителност могат да трансформират отношението на мозъка към отговорностите и предизвикват себеутвърждаването. Детето има потребност от това. Подскажете му някои от тези насърчителни фрази.

- Аз съм остроумен четец

- Аз задавам умни въпроси

- Аз съм убеден в писането

- Радвам се, когато науча нови дума

- Аз съм образован

- Изобретателен съм

- Вярвам в себе си

- Аз ще позволявам неточности, само че това е ОК

- Ще се науча да съм смел, ще стана куражлия

- Ще се науча по какъв начин да сбъдна фантазиите си

- Всеки въпрос има собствен отговор

- Уча се, когато върша неточности

- Решавам проблемите

- Проблемите са предизвикателство, което аз мога да преодолея

- Забавлявам се, когато върша открития

Домашните в някои дни ще са по-лесни, в други – не по този начин. Но построяването на табиет ученикът да ги прави, ще помогне да се оправя и в дните с по-трудни задания.

Мона Василева 

Инфо: www.noviteroditeli.bg

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР